Trečiasis projekto susitikimas

Susitikimas ELTE Radnóti, Budapešte, vyko rugsėjo 19–23 d. Šią savaitę tiek mokiniai, tiek mokytojai dalyvavo įvairiose veiklose, kurių tikslas buvo didinti informuotumą apie mūsų mitybos ir maisto švaistymo poveikį aplinkai bei tyrinėti būdus, kaip maisto vartojimą padaryti tausesnį. Į programą taip pat buvo įtrauktos lankytinos vietos.

Pateikiame sąrašą veiklų, susijusių su maistu ir aplinka.

Pristatymas apie telefono programas

Vienas iš būdų kovoti su maisto švaistymu yra sumažinti neperkamo maisto kiekį. Parduotuvėse, kavinėse ir restoranuose dienos pabaigoje paprastai būna perteklinio maisto. Šis maistas vis dar tinkamas vartoti ir jo negalima išmesti. Vengrijos startuolis „Munch“ stengiasi sumažinti šių atliekų kiekį ir siūlo  vartotojams jungtis su  su parduotuvėmis  per telefono programėlę. Maistas, kurį galima  nusipirkti žymimas  aplikacija  „pot luck“, ir tai reiškia, kad vartotojas  nežino, ką tiksliai gaus. Tai taip pat pabrėžia faktą, kad daug maisto iššvaistoma, nes esame įpratę, kad turime tiek daug pasirinkimo ir maisto gausos. 

Seminaras Šventendrėje

Seminaro metu mokiniai ir mokytojai galėjo išbandyti, kaip buvo  gaminama duona, kol maisto gamyba tapo pramoniniu būdu. Jie sužinojo, kokių produktų reikia, galėjo išsikepti ir paragauti tradicinės duonos bandelių. Seminaras vyko Vengrijos liaudies architektūros muziejuje, todėl  duona buvo gaminama naudojant tradicinius virtuvės reikmenis ir kepama tradiciniame židinyje.

Bendruomenės sodas Budapešte

Bendruomeniniai sodai tampa vis populiaresni, nes žmonės mėgsta  patys auginti maistą net ir didesniuose miestuose. Deja, vietos tokiems sodams yra mažai, nors  maisto galima užsiauginti net 5 aukšte esančiame bute. 14 rajono bendruomenės sode dalyvavome dviejuose seminaruose, kuriuose buvo aiškinami  maisto auginimo stiklainyje ar vazone būdai. Viename seminare ruošėme stiklinius indelius grybams auginti, kitame mokėmės apie mikrožalumynų auginimą. Dirbtuves pristatė Kapsulių ūkis.

Vertikalus augalų auginimas

Kadangi maisto reikia vis daugiau žmonių, svarbu rasti būdų, kaip gaminti maistą mažose erdvėse. Vienas iš vietos taupymo sprendimų yra vertikalus ūkininkavimas, kai augalai auginami nedideliame plote. Tokiuose ūkiuose yra dirbtinės sąlygos maistui auginti, tačiau tai reiškia ir tai, kad jie nenaudoja pesticidų ir gali taupyti vandenį, nes yra uždaroje erdvėje.

Atnaujinta: 2024-04-19
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pamokų laikas
Pertrauka
  • 1. 08.00 – 08.45
  • 2. 08.55 – 09.40
  • 3. 09.50 – 10.35
  • 4. 10:55 – 11.40
  • 5. 12.00 – 12.45
  • 6. 13:00 – 13.45
  • 7. 13.55 – 14.40
  • 8. 14.45 – 15.30
Vėliavėlė