Edukacinė diena "Tyrinėk. Atrask. Pajusk"

  • Paskelbė : Natalija Solden
  • Paskelbta: 2023-10-24
  • Kategorija: Aktualijos

Siekiant paįvairinti mokymo(si) procesą spalio 24 d. ,,Santaros“ gimnazijoje vyko edukacinė diena Edukacinė diena "Tyrinėk. Atrask. Pajusk". 
Mokiniai lankėsi muziejuose, parkuose, kūrybinėse dirbtuvėse.

Pirmokai apsilankė Trakuose ir išbandė tapyba ant šilko. Supažino su unikalia tapybos ant šilko technika ir ją išbandė, todėl pasibaigus edukacijai kiekvienas galėjo džiaugtis savarankiškai nutapytu paveikslėliu.

Antrokai lankėsi etnografinėje sodyboje, kepė dzūkišką duoną. Buvo demonstruojama kaip paruošiamas pečius duonos kepimui, mokiniai susipažino su grūdinėmis kultūromis. 

Trečiokai vyko į Ignalinos rajone esantį ,,Paukščių kaimą“, kuriame trumpam tapo ūkininkais ir susipažino su ūkininkavimo ypatumais. Moksleiviams labai patiko, kai darbo imasi gaspadorius Rimas. Ant laužo ir „petelnios“ jis imasi kepti „pirato akį“ – duoną su kiaušiniu. „Arba graikiškai – piratakį. Pavalgę gerai šoksite sirtakį“, – šmaikštauja jis. Šios edukacijos metu svečiams ne tik ant laužo kepama kiaušinienė, bet ir pasakojamos įdomybės apie paukščius, vaišinama arbata su sausainiais. Rašomi ir laiškai Laimės paukštei – žąsies plunksna!  O tuomet leidžiamasi apžiūrėti visą ūkį.

7a klasė vyko į Trakų pilį bei edukaciją „Kaip pasigaminti karaimų kibinus“. Daug sužinojo apie Trakų krašto karaimų istoriją ir tradicijas. 

8c klasė  dalyvavo orientaciniame žaidime "Vilnius tavo kuprinėje".

I-mų gimnazinių klasių mokinai lankėsi Bernardinų istoriniame - architektūriniame ansamblyje, taip pat VU Gyvybės mokslų centro zoologijos muziejuje, kur sužinojo daug įdomių faktų apie Lietuvos ir pasaulio gyvūnus, jų ekologiją. Smulkiau susipažino su Lietuvos gyvūnų saugomosiomis rūšimis. Pasiteiravo, ar vyksta stebėjimai, tyrimai apie klimato atšilimo poveikį Lietuvos gyvūnų rūšims bei gyvūnų rūšių įvairovei.

IIb ir IIIa klasės lankėsi Vilniaus universiteto bibliotekoje ir Šv. Jonų bažnyčioje. Vilniaus universiteto biblioteka, įkurta 1570 m., iki šių dienų išliko autentiškose erdvėse. Kartu su visais senojo universiteto pastatais ir kiemeliais ji sudaro vieningą, įspūdingą ir nepakartojamą  Vilniaus senamiesčio architektūrinį ansamblį, reprezentuojantį Lietuvos mokslo ir kultūros pažangos istoriją. Labai didelį įspūdį paliko Retų spaudinių skyrius, kur eksponuojami Petro, Skargos, Motiejaus Strijkovskio, Alberto Kojalavičiaus-Vijūko ir kt. darbai. Įspūdingi ir Šv. Jonų bažnyčios vargonai. Suprantama, kodėl dauguma Lietuvos moksleivių svajoja studijuoti Vilniaus universitete. 

IIIb klasės mokiniai lankėsi Adomo Mickevičiaus bibliotekoje dalyvauti edukacinėje programoje „Bibliografinis rašto darbų apipavidalinimas“. Edukacijoje supažindinama su rašto darbų bibliografiniu apipavidalinimu, aiškinama, kaip tekste cituoti naudotus šaltinius, kaip sudaryti literatūros sąrašus, kokie galimi citavimo stiliai, mokoma, kaip pasitelkus Word programą cituoti ir automatiškai sudaryti literatūros sąrašą, trumpai apžvelgiami Lietuvos elektoniniai katalogai, bibliografinių nuorodų tvarkymo programos. Per praktinę edukacijos dalį mokiniai patys galėjo pabandyti sudaryti keletą bibliografinių aprašų, sukurti literatūros sąrašą.

IVa ir IVb klasių mokiniai domėjosi studijomis Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje.

 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos