Diskusija apie Stambulo konvenciją 

  • Paskelbė : Natalija Solden
  • Paskelbta: 2024-04-16
  • Kategorija: Aktualijos

Stambulo konvencija -  tai Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo,  priimta 2011 m. Stambule. Tai   Europos Tarybos  parengta tarptautinė sutartis, ginanti Žmogaus teises.
 Stambulo konvencija  – veiksminga priemonė siekiant panaikinti smurtą dėl lyties. Deja,  ne visi taip mano. Sutartis jau galioja 37 valstybėse, tarp kurių yra ir 21 ES narė. 2022 m. liepos 18 d. konvenciją ratifikavo Ukrainos Rada. Lietuvos seimas konvencijos dar neratifikavo. 2024 m. kovo 14 d. Lietuvos Konstitucinis Teismas išaiškino, kad Stambulo konvencija neprieštarauja Konstitucijai. Todėl santariečių MEPA komanda, siekdama, kad visuomenė domėtųsi ES ir EP skleidžiamomis vertybėmis,  paruošė pristatymą ir organizavo diskusiją apie Stambulo konvenciją. Diskusija vyko visose dešimtokų klasėse. Pranešėjai detaliai papasakojo apie konvencijos nuostatas bei apie atskirų valstybių poziciją. Vieningos nuomonės  tarp diskusijų dalyvių nebuvo. Vieni pasisakė už konvencijos ratifikavimą, kiti pasakė, kad pakanka vietinių įstatymų, kad apsaugotų asmenis nuo smurto artimoje aplinkoje.
 #MEPA Lietuva


Plačiau apie Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo vadovas parlamentarams
https://assembly.coe.int/LifeRay/EGA/WomenFFViolence/2023/2023-HandbookIstanbulConvention-LT.pdf 
 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos